تکنولوژی CRISPR سرطان خطرناکی در موش را درمان کرد
محققان با استفاده از سامانهای حاوی نانوذرات لیپیدی و CRISPR/Cas9 موفق شدند گلیوبلاستوما و سرطان تخمدان متاستاتیک را که سرطانهای بسیار خطرناک هستند، در موشهای آزمایشگاهی درمان کنند.
درمان سرطانهای متاستاتیک
پژوهشگران به تازگی نشان دادهاند که سیستم CRISPR/Cas9 در درمان سرطانهای متاستاتیک بسیار موثر است، نتایج این پروژه گامی مهم برای درمان سرطان است. محققان سامانهی جدید مبتنی بر نانوذرات لیپیدی تولید کردهاند که به طور خاص سلولهای سرطانی را هدف قرار داده و آنها را با دستکاری ژنتیکی از بین می برد.
این سیستم موسوم به CRISPR-LNPs، یک پیامرسان ژنتیکی (پیام رسان RNA) را با خود حمل میکند، که آنزیم ویراستار ژن CRISPR/Cas9 را ایجاد میکند، ویراستاری که به عنوان قیچی مولکولی DNA سلولها را برش میزند. این دستاورد جدید در آزمایشگاه پروفسور دان پیر، معاون تحقیق و توسعه و رئیس آزمایشگاه نانو پزشکی دقیق در دانشکده زیست پزشکی و تحقیقات سرطان شامونیز انجام شده است.
در هنام بخوانید: استارتاپ CRISPR Therapeutics از شتابدهنده CoLaborator
این تحقیق با همکاری دانیل روزنبلوم، آنا گوتکین و همکارانش در آزمایشگاه پروفسور دان پیر و با مشارکت دکتر دینورا فریدمن-موروینسکی از دانشکده نوروبیولوژی، بیوشیمی و بیوفیزیک صورت گرفته است. نتایج این تحقیق که توسط ICRF (صندوق تحقیقات سرطان) تأمین اعتبار شده است، در شماره نوامبر سال ۲۰۲۰ در مجله Science Advances منتشر شده است.
سیستم ویرایش ژنوم CRISPR
این اولین مطالعه در جهان است که ثابت میکند از سیستم ویرایش ژنوم CRISPR/Cas9 میتوان برای درمان موثر سرطان در یک حیوان زنده استفاده کرد. باید تأکید کرد که این روش، شیمی درمانی نبوده و هیچ عارضه جانبی در آن وجود ندارد و سلول سرطانی که به این روش درمان شود دیگر هرگز فعال نخواهد شد.
در این فناوری قیچی مولکولی Cas9 اقدام به برش DNA سلول سرطانی میکند و در نتیجه آن را خنثی کرده و از تکثیر آن برای همیشه جلوگیری میکند.
پروفسور دان پیر و تیم وی برای بررسی امکان استفاده از این فناوری برای درمان سرطان، دو مورد از مرگبارترین سرطان ها را انتخاب کردند: گلیوبلاستوما و سرطان تخمدان متاستاتیک.
CRISPR
افزایش میانگین امید به زندگی در موشهای هدف
محققان نشان دادند که با فناوری CRISPR-LNP، میانگین امید به زندگی موشهای مبتلا به تومورهای گلیوبلاستوما دو برابر شده و میزان بقای کلی آنها در حدود ۳۰٪ بهبود یافته است. همچنین محققان نشان دادند که درمان با CRISPR-LNPs در یک مدل موش مبتلا به سرطان تخمدان متاستاتیک، میزان بقای آن را ۸۰٪ افزایش داد.
محققان این پروژه معتقداند که این فناوری با نشان دادن توانایی بالقوه خود در درمان دو سرطان تهاجمی، امکانات جدید زیادی را برای درمان انواع دیگر سرطان و بیماریهای ژنتیکی نادر و همچنین بیماریهای مزمن ویروسی مانند ایدز ایجاد میکند.
ما در حال حاضر قصد داریم آزمایشهایی را روی سرطانهای خون که از نظر ژنتیکی بسیار جالب هستند و همچنین بیماریهای ژنتیکی انجام دهیم.
پروفسور پیر
احتمالاً مدتی طول خواهد کشید تا بتوان از این روش درمان جدید در انسان استفاده کرد، با این حال ما بسیار خوش بین هستیم.