بزرگان صنعت دارویی دنیا با هوش مصنوعی چه میکنند؟
کد مطلب: ۹۹۰۶۰۴۱۲
هوش مصنوعی در صنعت داروسازی روز به روز کاربردهای جدیدی پیدا میکند.
در طی پنج سال گذشته کاربردهای متعدد هوش مصنوعی در صنعت داروسازی و بیوتکنولوژی، دریچه جدیدی از پیشرفت را گشوده است. شرکتهای بزرگ دارویی دنیا نظیر Novartis و Bayer، استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی را در برنامه کاری خود قرار داده و بر روی آن سرمایهگذاری کردهاند. در فرآیند کشف یک دارو، زمان و هزینه زیادی صرف شناسایی ترکیبات فعال و موثر از بین هزاران مولکول میشود. شرکت داروسازی نوارتیس با بهرهگیری از هوش مصنوعی و طراحی یک الگوریتم جدید، به این فرآیند سرعت بخشیده و در هزینه خود نیز صرفه جویی کرده است. شرکت بایر نیز از هوش مصنوعی برای پیش بینی رفتار مولکول دارویی در بدن استفاده میکند.
در مورد بایر بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت بایر | مجموعه معرفی صنعت داروسازی
شرکت داروسازی نوارتیس:
شرکت داروسازی نوارتیس یکی از بزرگترین شرکتهای داروسازی دنیا است.
این شرکت در سال ۱۹۹۶ با ادغام دو شرکت Ciba-Geigy و Sandoz تاسیس شد.
شرکت نوارتیس همواره در بین برترین شرکتهای سرمایهگذار در حوزه تحقیق و توسعه قرار میگیرد. این شرکت از پیشگامان نوآوری و استفاده از فناوریهای دیجیتال در تولید محصولات دارویی است و حدود یک میلیارد نفر در سراسر دنیا از محصولات این شرکت استفاده میکنند.
نوارتیس به دنبال دگرگونی صنعت داروسازی با بهرهگیری از فناوریهایی نظیر هوش مصنوعی است.
هوش مصنوعی در نوارتیس:
هوش مصنوعی در شرکت نوارتیس، فضایی برای نوآوری، آزمایش و ارائه راهحلهای جدید است.
مجموعهای از متخصصین در این شرکت در حال مطالعه برای تولید داروهای جدید و بهبود روشهای درمانی هستند. بیولوژی بدن انسان در کنار پیچیدگیهایش، فرصتهای بسیاری برای پیشرفت فراهم میکند.
اکنون در دورهای منحصر به فرد قرار داریم، دورهای که علم، دادههای وسیع و تکنولوژیهای دیجیتال به طور بیسابقهای در کنار هم قرار گرفتهاند. شرکت نوارتیس به خوبی از این فرصت بهره برده و در تلاش است با استفاده از هوش مصنوعی، تغییری شگرف در زندگی افراد ایجاد کند.
نوارتیس
هوش مصنوعی نخستین بار در سال ۱۹۷۰ در حوزه سلامت مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه در عصری قرار داریم که حجم وسیع دادهها و پیشرفت علوم کامپیوتری، فرصتهای جدیدی در این حوزه به وجود آورده است.
نوارتیس در طی دو سال گذشته دستاوردهای قابل توجهی در زمینه علوم جدید داشته است؛ یکی از اصلیترین اقدامات این شرکت استفاده وسیع از هوش مصنوعی در بخشهای مختلف است.
کشف داروی جدید در شرکت نوارتیس:
نوارتیس در حال توسعه روشهای درمانی جدید با استفاده از هوش مصنوعی است.
این شرکت تصاویر دیجیتال سلولهایی که هر کدام با یک ترکیب جدید تحت آزمایش هستند را طبقهبندی میکند. سیستم یادگیری ماشینی ترکیباتی را که اثر درمانی مشابه دارند، در یک دسته قرار میدهد. این نحوه پردازش به محققین کمک میکند تا بهتر از این دادهها در راستای اهداف خود استفاده کنند.
آزمایش کردن ترکیبات جدید بر روی سلولهای بیمار در فرآیند کشف دارو، یک پروسه طولانی و زمانبر است. یافتن ترکیباتی که از نظر بیولوژیکی فعال بوده و ارزش سرمایهگذاری داشته باشند، نیازمند تجزیه و تحلیل بسیاری است. برای سرعت بخشیدن به این روند، شرکت داروسازی نوارتیس از تصاویر به دست آمده با الگوریتمهای هوش مصنوعی برای شناسایی ترکیبات موثر دارویی استفاده میکند. از آن جا که قدرت و سرعت تجزیه و تحلیل این تکنولوژی بسیار فراتر از انسان است، در این روش داروهای جدید و موثر سریعتر کشف میشوند.
در کنار افزایش سرعت، نیاز به هزینه اضافی برای سرمایهگذاری بر روی همه ترکیبات نیز وجود نخواهد داشت.
همکاری شرکت نوارتیس و مایکروسافت:
شرکت نوارتیس و مایکروسافت در یک قرارداد ۵ ساله قصد دارند تا برای حل مشکلات حوزه سلامت با استفاده از هوش مصنوعی همکاری کنند. این یکی از مهمترین قراردادهایی است که بین یکی از بزرگان صنعت داروسازی و یک شرکت بزرگ تکنولوژی بسته میشود. مایکروسافت به منظور ایجاد عدالت در دسترسی افراد به درمان و یافتن روشهای درمانی جدید، پروژه «هوش مصنوعی برای پیشگامان سلامت» را از ۲۹ ژانویه ۲۰۲۰ آغاز کرده است.اهداف این پروژه پنج ساله عدالت در درمان، توسعه داروهای جدید و ثبت وسیعتر دادههای سلامت است.
تا کنون حدود ۶۰ میلیون دلار بر روی این پروژه سرمایهگذاری شده است.
نوارتیس یکی از مهمترین شرکتهای حاضر در این قرارداد است.
در یک بخش این قرارداد ۵ ساله، مایکروسافت قرار است راهکارها و ابزارهایی برای توسعه هوش مصنوعی در بخشهای مختلف شرکت نوارتیس، از سرمایهگذاری تا تولید، ارائه کند. در بخش دیگر تمرکز بر روی استفاده از تکنولوژی یادگیری عمیق (deep learning) برای سرعت بخشیدن به پروسه کشف داروهای جدید است. آقای Vas Narasimhan، مدیر اجرایی نوارتیس، یکی از پیشگامان استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی در صنعت داروسازی و سلامت است. او قصد دارد تا با همکاری مایکروسافت، در حوزه دارو درمانی شخصی سازی شده نیز ورود کند.
به عقیده من، با استفاده از این تکنولوژی میتوان بیماران را دقیقتر از گذشته شناسایی کرد.
آقای Narasimhan، مدیر اجرایی نوارتیس
نوارتیس قصد دارد با این روش، درمانهای اختصاصی برای هر فرد ارائه کند.
تشخیص سریع بیماری جذام:
از حدود سی سال گذشته، شرکت نوارتیس و همکارانش در تلاش برای از بین بردن بیماری جذام هستند.
معرفی درمان چند دارویی در سال ۱۹۸۱ به کاهش ۹۹ درصدی این بیماری کمک کرد.
از سال ۲۰۰۰ نوارتیس این درمان را از طریق سازمان بهداشت جهانی در اختیار افراد قرار میدهد. با این حال هنوز در حدود ۳-۲ میلیون نفر با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند. این شرکت همچنان در تلاش برای یافتن راههایی به منظور کاهش شیوع جذام است.
پس از شروع پروژه پنج ساله مایکروسافت، نوارتیس به عنوان یکی از همکاران این پروژه انتخاب شد. این پروژه برای نوارتیس آغاز یک تلاش جدید برای رسیدن به اهداف خود بود. از این رو یکی از این پروژههای مشترک به طراحی و ساخت ابزار تشخیصی جدید برای تشخیص زودهنگام بیماری جذام اختصاص یافته است.
شرکت بایر:
شرکت بایر قطعا یکی از بزرگان صنعت داروسازی دنیا است.
این شرکت چند ملیتی در سال ۱۸۶۳ تاسیس شد و سابقهای بیش از ۱۵۰ سال دارد.
بایر بر روی تولید دارو در زمینه سلامت زنان، کاردیولوژی، انکولوژی، هماتولوژی و چشم پزشکی تمرکز میکند. این شرکت همچنین یک واحد بیزینسی رادیولوژی دارد که بازاریابی تجهیزات و مواد مورد نیاز در رادیولوژی را انجام میدهد.
هوش مصنوعی در بایر:
در حالی که صنعت داروسازی در آستانه یک انقلاب در حوزه بیوتکنولوژی و استفاده از روشهای درمانی با تغییر در ژنها است، نباید اهمیت انقلاب دیجیتالی پیش رو را دست کم گرفت. حجم وسیع دادههای مربوط به بیماران، مطالعات و … برای ذهن انسان قابل پردازش نیستند. هوش مصنوعی این دادهها را به خوبی پردازش و دستهبندی میکند.
اما امروزه این تکنولوژی پا را از پردازش دادهها فراتر گذاشته است.
نوارتیس
امروز هوش مصنوعی حتی میتواند در تولید علم نیز مفید واقع شود!
شرکت بایر اولین گامهای خود را برای استفاده از هوش مصنوعی به منظور بهبود راهحلهای موجود برداشته است. بایر ابتدا این مسیر را با پروژههای کوچکی شروع کرد تا ضمن آشنایی با این تکنولوژی، بتواند از تجربیات خود درس بگیرد. در عین حال طی همین پروژهها، این شرکت توانسته موفقیتهای خوبی حاصل کند. بایر معتقد است این پروژهها اولین گامهای شرکت برای ورود به این دنیای جدید است. این شرکت قصد دارد در آینده از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای کشف داروهای جدید و افزایش سلامت بیماران بهره گیرد.
بایر و مرک در کنار هم برای هوش مصنوعی:
شرکت بایر اخیرا با همکاری شرکت Merck موفق به کسب مجوز از FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) برای طراحی یک نرم افزار هوش مصنوعی شدهاند. این نرم افزار با الگوریتم خود تشخیص بیماری پرفشاری شریان ریوی (CTEPH) را آسانتر میکند. این بیماری، نادر بوده و سالیانه پنج نفر در میلیون را در سراسر دنیا درگیر میکند. علائم این بیماری شبیه به آسم و COPD بوده و همین امر تشخیص آن را مشکل میسازد. این نرم افزار به رادیولوژیست کمک میکند تا با استفاده از الگوریتمهای خاصی سریعتر بیماری را تشخیص دهد. هوش مصنوعی تصاویر به دست آمده از قلب، ریه و رگهای ریوی را در کنار پرونده بیمار بررسی میکند و نتایج را در اختیار رادیولوژیست قرار میدهد.
بنابراین مبتلایان به این بیماری سریعتر شناسایی شده و تحت درمان قرار میگیرند.
پیشبینی رفتار مولکول دارویی در بدن:
شرکت بایر با همکاری شرکت بیوتکنولوژی Cyclica، با تکیه بر هوش مصنوعی سیستمی تحت عنوان Ligand Express طراحی کردهاند.
در این سیستم اهداف پروتئینی خاصی مشخص شده و از هوش مصنوعی برای بررسی تاثیر دارو بر این هدف استفاده میشود. با استفاده از Ligand Express، مولکولهای کوچک دارویی و ساختارهای پروتئینی و رفتار آنها در مقابل یکدیگر به دقت مورد بررسی قرار میگیرد تا رفتار مولکول دارویی در بدن به طور دقیق پیشبینی شود.