بیوتکنولوژی و چند استارتاپ پیشرو در تولید واکسن
کد مطلب: ۹۹۰۷۰۲۱۱
درپی پیشرفتهای پایاپای بیوتکنولوژی پزشکی ، دو دهه پیش فراوری موفقیت آمیز سلولهای ارائه دهنده آنتیژن در in vivo ممکن شد. همانطور که در مقالات قبل اشاره شد این سلولها موجب تحریک پاسخهای اولیه ایمنی اکتسابی میشوند.
به دلیل زیست سازگاری بالای پلازمید حاوی DNA، تولید مقرون به صرفه و عمر قفسهای بالای آنها بسیاری از محققان درپی تولید DNA واکسنها برای درمان بیماریهای عفونی و سرطان میباشند.
در این مقاله ما به معرفی استارتاپهای بیوتکنولوژی دارویی میپردازیم.
این استارتاپها و شرکتهای شتابدهنده دارویی با طراحی واکسنهای جدید با ویروسهای سرسخت و خطرناک به مقابله میپردازند. سال ۲۰۱۹، سال پرثمری برای سرمایه گذاران خطرپذیر محسوب میشد. بعضی از بزرگترین راندهای سرمایه گذاری خطرپذیر در تاریخ، پارسال به چند استارتاپ بیوتکنولوژی تعلق گرفت. در ادامه به چندی از این استارتاپها که حالا تبدیل به کمپانیهایی با سرمایهی کمتر اما پیشرو شدهاند اشاره میکنیم:
با تیم تحلیلی دارو و سلامت شتابدهنده دارویی هنام تا پایان این مقاله همراه باشید!
کمپانی بیوتکنولوژی پزشکی ایکوزاواکس(Icosavax): ساخت واکسنهای دنوو
در این برهه زمانی با وجود کرونا ویروس همه چشمها به توسعه دهندههای واکسن و شرکتهای شتابدهنده دارویی دوخته شده است.
درطی زمانهای مختلف از روشهای متنوعی برای طراحی واکسن ویروسها استفاده شد؛ از روش ابتدایی واکسن ویروس غیر فعال گرفته تا واکسنهای پیشرفتهی برپایهی ژنوم. با این وجود هنوز هم برخی از ویروسها بدون توجه به طراحی واکسن، به درمان پاسخ ندادهاند.
یکی از این ویروسهای سرسخت ویروس تنفسی سین سیشیال( (respiratory syncytial virus (RSV)میباشد. این ویروس عامل پنومونی با نرخ مرگ و میر سالانه ۱۶۰۰۰ نفر میباشد. اما حالا محققان انستیتوی طراحی پروتئین دانشگاه واشنگتن یک نانو ذرهی خودآرا ساختهاند که در مدلهای حیوانی ۱۰ برابر بیشتر از طراحیهای قبلی آنتیبادی علیه RSV بهوجود میآورد. این پلتفرم سنتتیک که اساس استارتاپ سیاتلی ایکوزاواکس بودهاست، چشمانداز روشنی برای حل یکی از سختترین مشکلات واکسنها میباشد.
پروتئینهای خودآرا جزو بهترین و کارآمدترین پروتئینها هستند.
نیل کینگ – مشاور علمی ایکوزاواکس
اگر بتوانیم پروتئینهای خودآرای جدید طراحی کنیم، مسیر جدیدی به سوی طراحی ماشینهای ملکولی نوین با کاربردهای خاص گشوده میشود.
در هنام بخوانید: مشارکت Sanofi و GSK برای تولید واکسن کرونا
بیوتکنولوژی و ارتباط آن با این برنامه فناورانه
اواخر دهه ۱۹۹۰ یک برنامهی کامپیوتری به نام رزتا توسط دیوید بیکر در آزمایشگاهش ساخته شد.
این برنامه از آن زمان تا حالا توسط یک ائتلاف چند شرکتی یه روزرسانی میشود. روزتا محققان را قادر میسازد ساختار سه بعدی پروتئینی که میخواهند طراحی و تولید کنند را مشاهده و بررسی کنند. نسخههای اولیهی رزتا ساختار سه بعدی پروتئین را بر اساس توالی آمینواسیدی آن پیشبینی میکرد. اما پس از دو دهه به روزرسانی امکانات قابل توجهی به این نرمافزار اضافه شده است. در سال ۲۰۱۲ رزتا قادر بود توالی آمینواسیدی که ساختار فضایی مطلوب مارا به وجود میآورد پیشبینی کند. اگرچه قسمتهای لوپ و زنجیرههای جانبی پروتئینهای بزرگ هنوز هم به عنوان چالش مطرح میشوند.
نکتهی شگفتانگیز این تکنولوژی دارا بودن صحت در ابعاد اتمی میباشد.
ایکوزاواکس از این برنامه برای مدلسازی سه بعدی ترتیب سابیونیتهای پروتئین استفاده میکند؛ سپس بین این سابیونیتها پیوندهای پروتئین-پروتئین جدید طراحی میکند تا به ساختار هدف برسد.
ما از تکنولوژی طراحی نانومتریالهای خودآرا در زمینه بهبود سلامت جمعی استفاده میکنیم.
ایکوزاواکس
این تکنولوژی در طراحی واکسن بسیار کارآمد میباشد.
ایکوزاواکس در مرحلهی اسکیلاپ واکسن RSV خود قرار دارد و طبق برنامه، مطالعات بالینی این واکسن در سال۲۰۲۱ آغاز میشوند.
دربارهی این کمپانی بیوتکنولوژی دارویی
ایکوزاواکس یک استارتاپ – کمپانی بیوتکنولوژی دارویی واقع در سیاتل میباشد.
این کمپانی در سال ۲۰۱۷ بر پایه تکنولوژی طراحی کامپیوتری ذرات شبیه ویروس تاسیس شد. تمرکز ایکوزاواکس توسعهی واکسنهای ایمن و موثر علیه بیماریهای عفونی بدون درمان میباشد.
ایکوزاواکس طی دو دوره موفق به دریافت فاند ۵۱ میلیون دلاری از ۴ سرمایهگذار شد.
ایکوزاواکس توسط شتابدهنده دارویی کمپانی سانوفی، سرمایهگذاران خطرپذیر NanoDimension ، Qiming Venture Partners USA و adams street partners پشتیبانی مالی میشود. اعضای اصلی این تیم دیوید بیکر و آدام سیمپسون میباشند.
در هنام بخوانید: گروه سرمایه گذاری خطرپذیر sanofi
کمپانی بیوتکنولوژی الیسیو (Elicio): واکسنهای ضد سرطان آمفیفیل
الیسیو در سال ۲۰۱۱ با عنوان کمپانی Vedantra Pharmaceuticals با هدف تجاری سازی تکنولوژی دارورسانی هدفمند در گرههای لنفاوی شروع به کار کرد. این استارتاپ کمپانی بیوتکنولوژی پزشکی واقع در کمبریج ماساچوست است. تمرکز این کمپانی در زمینه مهندسی پاسخهای سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرطان میباشد. این کمپانی بیوتکنولوژی دارویی توسعه دهنده واکسنهای ایمونو-تومور میباشد. واکسنهای پوتنت و ایمونوتراپیستهای این کمپانی قادر به دارورسانی دقیق و هدفمند ایمونوژنها مستقیما به داخل سیستم لنفاوی میباشند.
این کار به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
در هنام بخوانید: سهگانهی کرونا، مقاومت آنتیبیوتیکی و بیوتکنولوژی!
تکنولوژی – واکسنهای آمفیفیل
مقصد ایدهآل یک واکسن سرطان غدد لنفاوی میباشد.
جایی که لنفوسیتهای CD8+ T به عنوان یک مکانیسم آنتیتومور سیستم دفاعی بدن فعال میشوند.
وقتی دارل ایرواین، مهندس پزشکی انستیتو تکنولوژی ماساچوست، فهمید جراحان برای بررسی متاستاز، غدد لنفاوی را با ملکولهای کوچک رنگی، رنگ میکنند؛ ایدهای به ذهنش رسید. این رنگها به آلبومین موجود در مایع میان بافتی محل تزریق متصل میشوند، بعد همراه با آلبومین به غدد لنفاوی میروند.
ما متوجه شدیم از این مسیر میتوان به عنوان یک استراتژی دارورسانی به غدد لنفاوی استفاده کرد. استفاده از این استراتژی به ویژه تولید واکسنها بسیار موثر خواهد بود.
دارل ایرواین
استراتژی مسافرت آلبومین تبدیل به پلتفرم تکنولوژی کمپانی ارواین شد.
آلبومین چندین پاکت لیپوفیل برای باند شدن دارد. پس گروه ارواین ملکولهایی را طراحی کردند که به دارو دنبالهی دیآسیل-لیپید متصل است. این دارو میتواند یک آنتیژن تومور برای تولید واکسن یا یا یک لیگاند برای تحریک رسپتور آنتیژن کایمریک باشد که به یک اسپیسر پلیاتیلن گلایکول متصل شده است. این واکسنهای آمفیفیل، آمف واکسنها، هم بخش آبدوست (اسپیسر) و هم بخش چربیدوست (دنباله) دارند.
بخش آبدوست به بهبود حلالیت در غدد لنفاوی کمک میکند و بخش چربی دوست به آلبومین متصل میشود.
جزئیات سرمایهگذاریها
استارتاپ بیوتکنولوژی پزشکی الیسیو در بیشتر از ۷ دوره جذب سرمایهگذار موفق به کسب ۷۵.۵ میلیون دلار سرمایه شد. آخرین دوره جذب سرمایهگذار در ۱۳ مارس ۲۰۲۰ صورت گرفت و یک سرمایهگذار خطرپذیر ناشناس پشتیبان مالی آنها شد.
کمپانی دارویی الیسیو توسط ۵ سرمایهگذار اصلی پشتیبانی میشود.
این سرمایهگذاران شامل Livzon Pharmaceutical Group ، EFung capital ،Thynk capital ،access Bridgegap ventures و Clal Biotechnology Industries میباشند.
اعضای اصلی تیم این کمپانی دارل ایرواین، روبرت کانلی، جیمز مون و جرج سیبر میباشند.
بایونتک (BioNTech ss)
بایونتک یک کمپانی بیوتکنولوژی پزشکی آلمانی میباشد.
هدف این کمپانی تولید و توسعه ایمونوتراپی فعال با رویکرد درمان شخصی مختص هر بیمار علیه بیماریهای جدی میباشد. این کمپانی از پلتفرمهای دارو درمانی مختلفی برای توسعه سریع داروهای بیوتکنولوژی و فراوردههای بیولوژیک نوین اسفاده میکند. این کمپانی بر پایه تجربیات بسیار خود در زمینه توسعه mRNA واکسنها و تواناییهای تولید داخلی، درحال همکاری با چند شرکت دیگر برای تولید چندین واکسن mRNA میباشد.
علاوهبر mRNA واکسنها، این کمپانی پایپ لاین متنوعی از داروهای انکولوژی دارد.
دربارهی این کمپانی بیوتکنولوژی پزشکی
این کمپانی بیوتکنولوژی دارویی در سال ۲۰۰۸ تاسیس شده و ۵ عضو اصلی و ۱۳۲۳ کارمند دارد.
این کمپانی بر پایه تحقیقات Uğur Şahin, Christoph Huber و Özlem Türeci تاسیس شد و مشاوران علمی آن تحت نظر Rolf M.Zinkernagel قرار دارند.
درسال سپتامبر ۲۰۱۹ Biontech یک توافقنامه با موسسهی بیل و ملیندا گیتس در زمینه توسعه برنامههای HIV و سل امضا کرد. هدف این توافقنامه شناسایی و توسعه واکسنها و ایمونوتراپیهای منتخب برای پیشگیری HIV و سل که در مراحل پریکلینیکال هستند میباشد.
کرونا و بیوتکنولوژی پزشکی – دارویی
این کمپانی با همکاری فایزر و Fosun درحال توسعه واکسن BNT162 علیه SARS-CoV-2 میباشد.
فایزر و بایونتک توافقنامهای امضا کردند که طی این توافقنامه درصورت تایید بیخطر بودن واکسن، آنها موظف به ارسال ۳۰ میلیون دوز از آن به انگلستان، ۱۰۰ میلیون دوز به ایالات متحده آمریکا و ۱۲۰ میلیون دوز به ژاپن هستند.
در هنام بخوانید: توسعه واکسن کرونا و شتابدهنده ها؛ آنچه گذشت!
کلام پایانی
واکسیناسیون موثرترین راه مواد ایمنیزا به بدن میباشد.
واکسنهای بایوتک وسیلهای کارآمد برای ایجاد پاسخهای ایمنی موثر هستند و با ویژگیهای خاص خود نظر بسیاری از استارتاپها و کمپانیهای بیوتکنولوژی را به خود جلب کردهاند.
همچنان که ایکوزاواکس برای ورود واکسن خود به مطالعات بالینی میکوشد؛ الیسیو برنامه دارد تا امسال با آمف واکسن ضد سرطان خود وارد بالین شود. همچنین بایونتک در پایپلاین خود ۵ mRNA واکسن برای انواع سرطان در فاز اول مطالعات بالینی و یک واکسن در بخش پریکلینیکال دارد.
لازم به ذکر است که بحث استارتاپ بیوتکنولوژی پزشکی بسیار پر رونق است و هزاران استارتاپ کمپانی دیگر مثل این ۳ کمپانی میتوان مثال زد. بیوتکنولوژی مادر واکسنهای نوین و سیر پیشرفت و تحولات این استارتاپها بینظیر است. برای همگام بودن با نوآوریهای جهان امروز با ما همراه باشید.
شتابدهنده دارویی هنام فارمد، آماده پذیرش طرحها و ایدههای شما در حوزههای بیوتکنولوژی دارویی ، بیوتکنولوژی پزشکی و توسعه فناوریهای بیولوژیک است. کافیست وارد وبسایت شده و ایده خود را ثبت کنید.
از صفر راه اندازی استارتاپ تا صد رسیدن به درآمد و صادرات همراه شما هستیم.
شرکت شتابدهنده دارویی هنام فارمد