ابداع روشهای نوین درمان بیماریهای خود ایمنی با نانوتکنولوژی
کد مطلب: ۹۹۰۷۰۳۰۸
آقای Dr. Miller، توانسته از راز مقاومت سیستم ایمنی در برابر بعضی داروها پرده بردارد. او توانسته است روش درمانی مناسبی را برای طیف وسیعی از بیماریهای خود ایمنی ابداع کند. مطالعات بالینی محصول اصلی کمپانی courpharma به نام CNP-101 هم این روش را تائید کرده است.
courpharma یک استارتاپ آمریکایی است که پلتفرم اصلی آن به کارگیری روشهای نوین نانوتکنولوژی و نانو ذرات در درمان بیماریهای مربوط به سیستم ایمنی است. مزیت نانو ذرات مورد استفاده این استارتاپ، عدم ایجاد مقاومت بدن در برابر آنهاست. در این مقاله اطلاعاتی پیرامون تکنولوژی مورد استفاده، زمینههای درمانی و پزشکی، همکاریهای این استارتاپ و همچنین اندکی پیرامون موسسان این استارتاپ میخوانیم.
با تیم تحلیلی دارو و سلامت شتابدهنده دارویی هنام تا پایان مقاله همراه باشید.
نانوتکنولوژی به کار گرفته شده در این استارتاپ
بیماری خودایمنی نوعی اختلال است که در آن سیستم دفاعی بدن به اشتباه به خود بدن حمله میکند. معمولا سیستم ایمنی وظیفهی محافظت از بدن در برابر میکروبهایی مثل باکتریها و ویروسها را برعهده دارد.
وقتی سیستم ایمنی متوجه حملهی عوامل خارجی میشود، سلولهای جنگجو را برای مقابله با آنها به سمتشان میفرستد.
در حالت عادی، سیستم ایمنی قادر است تفاوت سلولهای خارجی از سلولهای خودش را تشخیص دهد.
در بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی قسمتی از بدن (مثل مفصلها یا پوست) را بهعنوان عنصر خارجی اشتباه میگیرد. در این شرایط، پروتئینی به نام اتوآنتیبادی را برای حمله به سلولهای سالم پخش میکند.
در هنام بخوانید: استارتاپی که با نانوتکنولوژی، سرطان مثانه را شکست
کاربرد در بیماریهای خود ایمنی و آلرژیک
نانوتکنولوژی مورد استفاده این شرکت، حاصل دههها تلاش و تحقیق شبانه روزی دکتر Stephen D. Miller در آزمایشگاهی در دانشگاه Northwestern است.
Dr. Miller توانست از راز مقاومت سیستم ایمنی در برابر بعضی داروها پرده بردارد. او توانسته است روش درمانی مناسبی را برای طیف وسیعی از بیماریهای خود ایمنی ابداع کند. مطالعات بالینی محصول اصلی این کمپانی به نام CNP-101 هم این روش را تائید کرده است.
سطح نانو ذرات مورد استفاده این شرکت در جهت افزایش ورود به سلولهای ایمنی و سیستم فاگوسیتوز بهینه شدهاند. سطح داخلی نانو ذره توسط آنتی ژن اختصاصی آن بیماری خاص و یا آلرژی اشغال شده است. این ویژگی به صورت بالقوه میتواند در درمان بیماریهای ایمنی و آلرژیک به کار رود.
بررسی این پلتفرم نانو
این پلتفرم نانو شبیه همان آنتیژن بیماری و یا آلرژن رفتار میکند و همین عامل سبب میشود که نسبت به بیماری تحمل و یا به اصطلاح مقاومت ایجاد شود، پاسخی که بدن به این نانو ذرات میدهد، التهابی نخواهد بود. این روند موجب کاهش میزان پاسخ سلولهای T میشود. نانو ذرات کمپانی Cour این آنتیژنها و آلرژنها را که در مرکز خود قرار دادهاند به سلولهای APC در کبد و طحال میرسانند. این سلولها، T cell های مختص آن آنتیژن یا آلرژن را فعال کرده و سپس حذف میشوند. به این ترتیب سلولهای T برای مقابله بعدی با آن آنتیژن یا آلرژن غیر فعال میشوند و یا حساسیتآنها بسیار کاهش مییابد.
فعالیتهای استارتاپ در زمینه درمان بیماریهای مختلف
۱)بیماری سلیاک:
سلیاک یک بیماری خود ایمنی ژنتیکی است که حدود ۱ درصد از جمعیت جهان را درگیر خود کرده است.
در این بیماری هضم گلوتن سبب تخریب ساختار داخلی (ویلی)های روده میشود. همین امر موجب عدم جذب مواد مغذی دیگر خواهد شد. در نتیجه مواد غذایی لازم و ویتامینها در بدن کاهش یافته و مشکلات عدیدهای همچون پوکی استخوان و … رخ میدهد؛ این وضعیت، متاسفانه میتواند زمینه ساز لنفوم و یا سرطان روده کوچک نیز بشود.
تا کنون به غیر از رژیم غذایی فاقد گلوتن، روش درمانی و داروی مناسبی برای سلیاک کشف نشده است.
courpharma داروی CNP-101 را که یک نانو ذرهی محصور شده توسط gliadin proteins است را ابداع کرده است؛ این نانو دارو میتواند در انواع دیگری از بیماریهای خود ایمنی هم به کار رود.
فاز ۲ کلینیکال ترایال
در فاز ۲ کلینیکال ترایال این دارو، بیماران بدون این که آگاهی داشته باشند از این دارو در رژیم درمانی خود استفاده کردند و به مدت ۱۴ روز هم از غذاهای حاوی گلوتن استفاده کردند.
نتایج نشان داد که بیمارانی که در رژیم درمانی خود از CNP-101 استفاده کرده بودند، میزان التهاب کمتری در روده داشتند؛ به این ترتیب این نانو دارو در ماه اکتبر سال ۲۰۱۹ توانست تائیدیه این مرحله را کسب کند و وارد مراحل بعدی کلینیکال ترایال شود.
در هنام بخوانید: استارتاپی با ایدهای کاملا نوین در عرصه نانو تکنولوژی
۲)دیابت نوع ۱:
دیابت نوع ۱ هم نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی علیه سلولهای تولید کننده انسولین در جزایر لانگرهانس عمل میکنند.
در نتیجه این واکنش، بدن به صورت طبیعی نمیتواند میزان گلوکز خون را کنترل کند. امروزه، انسولین را به عنوان خط اول درمان دیابت نوع ۱ میدانند. اما این روش محدودیتهایی دارد از جمله:
بیمار باید در طول روز چندین بار توسط سر سوزنهای خاصی میزان قند خون خود را چک کند و همچنین انسولین را تزریق کند.
دیگر اینکه انسولین، درمان قطعی دیابت نیست بلکه تنها میزان قند خون را تنظیم میکند و نمیتواند فعالیت سیستم ایمنی را که دچار اختلال است اصلاح نماید؛ همچنین انسولین قادر نیست ریسک مشکلات عدیدهای که در بدن در نتیجه این بیماری ایجاد میشود را کاهش دهد.
ایده این شرکت نانوتکنولوژی، طراحی محصول CNP-103 است که میتواند از تخریب سلولهای سازنده انسولین پیشگیری کند و یک ایمنی طولانی مدت را ایجاد کند؛ این ایده هنوز به مرحله عملی نرسیده است.
۳)آلرژیهای غذایی و محیطی
همانطور که میدانیم آلرژی میتواند علائم مختلفی از آبریزش بینی گرفته تا شوکهای آنافیلاکتیک خطرناک داشته باشد. در حال حاضر درمان آلرژی پرهیز از عوامل آلرژن یا حساسیت زا برای هر فرد و در وهله بعدی بهره گیری از آنتیهیستامینها است.
در واقع این روشها، فقط میتوانند طیف کوچکی از آلرژنها را پوشش دهند.
پلتفرم شرکت نانوتکنولوژی Courpharma در جهت مهار سیستم ایمنی و ایجاد تحمل نسبت به آلرژنهایی همچون بادام زمینی است؛ به طور ساده بخواهیم بیان کنیم، آنتی هیستامینها تنها قادر به کنترل علائم آلرژی هستند. اما این شرکت در جهت عدم ایجاد مکانیسم آلرژی است.
نانو ذرات شرکت Cour به سلولهای ایمنی به نام مونوسیتها متصل میشوند.
سطح نانو ذرات به گونهای طراحی شده است که میزان ورود و جذب بالایی دارند؛ به این ترتیب عوامل آلرژن وارد شده و همراه این نانو ذرات به طحال یا کبد برده میشوند. در آنجا، آلرژنها آزاد شده و با پدیده مرگ سلولی مواجه میشوند.
۴)بیماری نادری به نام Neuromyelitis Optica
Neuromyelitis Optica یا به اختصار NMO یک بیماری خود ایمنی نادر است. در این بیماری سیستم ایمنی آنتی ژنی به نام Aquaporin-4 را بر علیه سلولهای موجود در ساختار چشم و سیستم عصبی مرکزی فعال میکند.
این بیماری علائمی همچون نابینایی، ضعف، فلج عضلانی و آسیب سیستم نخاعی را دارد.
درمانهای شناخته شده برای این بیماری، در جهت سرکوب شدید سیستم ایمنی عمل میکنند؛ در نتیجه شاهد طیف وسیعی از عوارض این داروها خواهیم بود.
COUR’s CNP-Aquaporin-4 در حال طراحی است. این نانو ذره قصد دارد مکانیسم اصلی بیماری NMO را مهار کند.
در واقع هدف این نانو ذره، ایجاد تحمل و مقاومت سیستم بدن در برابر آنتی ژن تولیدی است.
این ایده در صورت عملی شدن، میتواند ایمنی طولانی مدتی را ایجاد کرده و از طرفی هم عوارض جانبی شدید داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را هم نخواهد داشت.
۵)ژن تراپی
سیستم ایمنی، ژن تراپی را به عنوان یک عامل بیگانه تلقی میکند و در برابر این ژنها، آنتی بادی تولید میکند.
خنثی سازی این آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی بزرگترین چالش پیش روی عملیات ژن تراپی است.
در حال حاضر دانشمندان ناگزیرند در جهت کاهش این واکنش، همانند روش قبل از داروهای سرکوب سیستم ایمنی استفاده میکنند.
این داروها علاوه بر ایجاد عوارض جانبی وحشتناک، میزان پاسخ به درمان اصلی را کاهش میدهند.
همچنین کیفیت زندگی بیماران را به طرز چشمگیری کاهش میدهند.
پلتفرمی که استارتاپ نانوتکنولوژی Courpharma در نظر گرفته است، همانند همان پلتفرم برنامه ریزی شده برای مقابله با آلرژنهاست؛ به این ترتیب که این نانو ذرات قادر خواهند بود آنتی ژنهای مربوط به آن روند ژن تراپی را به سلولهای ایمنی و مونوسیتها متصل کنند.
سپس این کمپلکس وارد طحال یا کبد شده و آنتی ژن محصور در آنجا آزاد خواهد شد. سپس این آنتیژنها توسط توسط APC ها به عنوان عامل خودی شناخته میشوند؛ در نتیجه در مواجهه بعدی که در نتیجه ژن تراپی اصلی خواهد بود، سیستم ایمنی واکنش نشان نخواهد داد.
بقیه محصولات این شرکت فعلا در مرحله پیش بالینی هستند.
در هنام بخوانید: Keystone Nano، استارتاپ نوپای نانو در درمان سرطان
شرکا و همکاران این استارتاپ نانوتکنولوژی
این استارتاپ با موسسات کلینیکی درمانی مختلفی و مراکز دانشگاهی برتری همکاری میکند.
هدف از این همکاریها، توسعه روشهای نوین دارو درمانی با بهره گیری از نانوتکنولوژی برای بیماریهای حوزه ایمنی است.
در شکل زیر تعدادی از این مراکز را میبینیم.
شتابدهنده دارویی هنام فارمد، آماده پذیرش ایدههای استارتاپی شما در حوزه نانو فناوری است.
تنها کافیست وارد وبسایت شده و ایده خود را ثبت کنید.
از صفر راه اندازی استارتاپ تا صد رسیدن به درآمد و صادرات همراه شما هستیم.
شرکت شتابدهنده دارویی هنام فارمد
منابع: