آیا درمان سرطان معده انجام پذیر است؟ بررسی جدیدترین داروهای ضد سرطان
کد مطلب: ۹۹۱۰۰۸
سرطان معده پیشرفته بیماری خطرناکی است که سالانه یک میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا میشوند. در صورت تشخیص در مراحل اولیه، درمان سرطان معده قابل انجام است.
مهمترین چالش در درمان سرطان معده، این است که این بیماری معمولا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود. پزشکان سعی دارند با شناخت بیشتر بیماری، روشها و داروهای جدیدی را برای پیشگیری و درمان این بیماری بیابند.
با تیم تحلیلی دارو و سلامت هنام تا پایان مقاله همراه باشید.
درمان سرطان معده:
درمان سرطان معده در مراحل اولیه، جراحی تومور همراه با شیمی درمانی یا پرتو درمانی است.
در حالت پیشرفته درمان به منظور جلوگیری از پیشرفت بیشتر بیماری، بهبود علائم و افزایش طول زندگی میباشد.
متاسفانه در حالت پیشرفته، درمان قطعی برای آن وجود ندارد.
انواع روشهای درمان سرطان معده وجود دارد. با توجه به شرایط بیمار و میزان پیشرفت بیماری، برنامه درمانی مناسب هر فرد توسط پزشک انتخاب میشود. محققین با انجام کارآزماییهای بالینی متعدد در پی یافتن روشهای جدید و موثر برای درمان این بیماری هستند. این تحقیقات در حوزههای مختلفی از جمله یافتن ترکیبات و داروهای جدید در شیمی درمانی، ایمونوتراپی، دارو رسانی هدفمند و همچنین تستهای مولکولی تومور سرطانی هستند.
در همین رابطه در هنام بخوانید: علائم سرطان معده ، چقدر این بیماری را میشناسید؟
انتخاب روش درمان سرطان معده متناسب با پیشرفت بیماری:
سرطان معده ممکن است به روشهای مختلفی رشد و گسترش یابد. تومور سرطانی ممکن است به رگهای لنفاوی یا اندامهای مجاور معده حمله کند. همچنین در مراحل پیشرفتهتر، سرطان میتواند از طریق جریان خون به ریه، کبد و استخوان متاستاز یافته و درمان را مشکلتر سازد.
Stage صفر:
در این مرحله سرطان محدود به لایه مخاطی داخلی معده است و هنوز بیماری به لایههای عمقیترگسترش نیافته است. به همین دلیل فقط با جراحی و برداشتن تومور سرطانی، درمان میشود.
Stage I:
Stage IA:
برای درمان در این مرحله، گاسترکتومی (جراحی تومور) همراه با برداشتن گرههای لنفاوی اطراف، توصیه میشود.
Stage IB:
درمان اصلی این استیج نیز جراحی تومور است.
همچنین از پرتو درمانی و شیمی درمانی قبل از عمل جراحی به منظور کوچک کردن اندازه تومور استفاده میشود.
Stage II:
درمان استیج دوم سرطان معده جراحی و برداشتن همه یا قسمتی از معده به همراه استفاده از شیمی درمانی و پرتو درمانی پیش از عمل میباشد. پس از گاسترکتومی نیز برای ادامه درمان ممکن است از شیمی درمانی به تنهایی و یا به همراه پرتو درمانی استفاده شود.
در افرادی که به دلیل مشکلات زمینهای قادر به انجام جراحی نیستند، پرتو درمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از آنها توصیه میشود.
Stage III:
در صورتی که بیمار بتواند جراحی را تحمل کند، درمان اصلی برای این مرحله از سرطان معده نیز گاسترکتومی است.
در استیج سوم، جراحی در برخی افراد میتواند سبب درمان شود؛ در حالی که در برخی دیگر ممکن است فقط به کنترل بیماری و بهبود علائم کمک کند.
برای این بیماران نیز شیمی درمانی و پرتو درمانی قبل و بعد از عمل جراحی ممکن است تجویز شود.
Stage IV:
از آن جا که در استیج چهارم، بیماری به سایر اندامها گسترش یافته است، درمان در اغلب اوقات غیر ممکن است. درمان در این مرحله از بیماری میتواند به کنترل سرطان و بهبود علائم کمک کند.
رای درمان در برخی موارد ممکن است bypass معده و یا گاسترکتومی جهت جلوگیری از انسداد معده و روده یا کنترل خونریزی انجام شود.
همچنین میتوان از شیمی درمانی و پرتو درمانی برای بهبود علائم این بیماری بهره برد.
دارو رسانی هدفمند نیز میتواند در درمان سرطان معده پیشرفته مفید باشد.
Trastuzumab به همراه شیمی درمانی در تومورهایی که HER2-positive هستند، تجویز میشود. Ramucirumab نیز داروی دیگری در این دسته است که میتواند به تنهایی یا در کنار شیمی درمانی مصرف شود. در دسته داروهای ایمونوتراپی، داروی Pembrolizumab به عنوان یک گزینه در برخی موارد مطرح است.
در مراحل بسیار پیشرفته سرطان ممکن است تلاشها برای تخریب یا کوچک کردن تومور بی نتیجه باشد؛ اما این روشهای درمانی میتوانند درد و علائم بیمار را بهبود بخشند.
در همین رابطه در هنام بخوانید: درمان سرطان معده ، یافتههای نوین علمی چه میگویند؟
حوزههای جدید درمان سرطان معده:
درمان در مراحل پیشرفته، کار بسیار مشکلی است و روشهای درمانی جدید که از دل کارآزماییهای بالینی بیرون میآیند، میتوانند برای این بیماران مفید باشند.
حیطههای تحقیقاتی برای یافتن داروها و روشهای درمانی جدید سرطان معده در کارآزماییهای بالینی انجام شده، شامل موارد زیر است:
Chemoprevention:
در این روش از داروها و مواد مغذی برای کاهش ریسک سرطان در افراد استفاده میشود.
همچنین تحقیقات اخیر نشان داده است استفاده از آنتی بیوتیکها به منظور درمان عفونتهای باکتری H. pylori میتواند از سرطانی شدن سلولهای معده جلوگیری کند.
دارو درمانی ترکیبی برای درمان سرطان معده:
استفاده از ترکیب شیمی درمانی، پرتو درمانی و عمل جراحی در کنار هم میتواند احتمال بازگشت سرطان معده پیشرفته را کاهش دهد. همان طور که پیشتر گفته شد، پزشک ممکن است از شیمی درمانی، پرتو درمانی یا ترکیبی از آن دو پیش از عمل جراحی نیز استفاده کند.
داروهای جدید در شیمی درمانی برای:
امروزه استفاده از ترکیبی از داروهای مختلف شیمی درمانی (به جای استفاده از یکی از آنها) توصیه میشود. برای مثال داروهایی نظیر FUـ۵، paclitaxel، docetaxel، irinotecan، oxaliplatin و داروهای خوراکی مانند capecitabine به صورت ترکیبی مصرف میشوند.
تست مولکولی تومور سرطان معده:
محققین به دنبال یافتن تغییرات ژنتیکی در سلولهای تومور به منظور شناسایی ژنها، پروتئینها و فاکتورهای اختصاصی تومور سرطانی هستند. از بیمارانی که انواع مختلف تومور با تغییرات ژنتیکی یکسان دارند، دعوت میشود تا در یک کارآزمایی بالینی به نام “baskettrials” شرکت کنند.
هدف این مطالعه یافتن درمانی است که بتواند تغییرات ژنتیکی را در سلولهای سرطانی مورد هدف قرار دهد.
دارو درمانی هدفمند:
مطالعات پیشین نشان داده است انواع مختلف روشهای دارو درمانی هدفمند، به خوبی برای درمان سرطان معده عمل نمیکنند. از این روشها میتوان به Bevacizumab ، داروهای مهار کننده EGFR (گیرنده فاکتور رشد اپیدرمال) و داروهایی که ژن c-METرا هدف قرار میدهند، اشاره کرد. با این حال تحقیقات روی این روش درمانی همچنان ادامه دارد.
ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی یک حیطه وسیع تحقیقاتی در درمان این بیماری است.
محققین به دنبال یافتن روشهایی هستند که بتواند مسیرهای CTLA4 و PD-1 را مهار کند. تومور سرطانی از این مسیرها برای پنهان کردن خود از سیستم ایمنی بدن، استفاده میکند. با مهار این مسیرها توسط داروهای ایمونوتراپی، سیستم ایمنی قادر است سلول سرطانی را شناسایی و تخریب کند.
درمان حمایتی سرطان معده:
کارآزماییهای بالینی در حال حاضر به دنبال یافتن راههایی هستند تا بتوانند علائم و عوارض جانبی روشهای درمانی موجود را بهبود بخشیده و کیفیت زندگی بیماران را افزایش دهند.
حتما ببینید: اینفوگرافیک| روشهای نوین تشخیص سرطان معده
در مجموع درمان سرطان معده در مراحل پیشرفته کاری مشکل و گاهی ناممکن است.
تشخیص به موقع در روند درمان این بیماری اهمیت بسیاری دارد.
سرطان معده پنجمین سرطان شایع در دنیا است؛ از این رو یافتن روشهای درمانی موثر به ویژه در درمان نوع پیشرفته آن، به یک دغدغه جهانی مبدل گشته است.
محققین سراسر دنیا با مطالعات بالینی متعدد، در پی شناسایی داروهای جدید برای درمان این بیماری هستند.