واکسن کرونا | اولین واکسنهای دنیا با تکنولوژی mRNA !
کدمطلب: ۹۹۰۶۰۴۰۹
قریب به یک سال است که هرخبری مربوط به کرونا تیتر اول اخبار است.
در این بین انتشار خبر نتایج مثبت دو واکسن کرونا، نوید بهبود شرایط را دادند.
موفقیت در ساخت این دو واکسن اما معنایی فراتر از پایان پاندمی دارد! این دو واکسن با کمک تکنولوژی mRNA ساخته شدهاند. فناوریای که محققین سالها به دنبال آن بودند و بالاخره حاصل شده است. در این مقاله به بررسی نحوه عملکرد واکسنهای کرونا با تکنولوژی mRNA میپردازیم و واکسن فایزر ، مدرنا و CureVac را مقایسه خواهیم کرد.
پس با تیم تحلیلی دارو و سلامت شتابدهنده دارویی هنام تا پایان مقاله همراه باشید.
- لیست مقالات تکنولوژی mRNA در بلاگ شتابدهنده هنام
- تکنولوژی mRNA، رویکرد جدید حوزه سلامت
- آینده محصولات با تکنولوژی mRNA هموارتر میشود!
- استارتاپها موفق با تکنولوژی mRNA
- واکسن کرونا شرکت فایزر مجوز FDA را دریافت کرد
- نقش فناوری نانو در واکسنهای کرونا با تکنولوژی mRNA
اولین واکسنهای دنیا با تکنولوژی mRNA !
واکسنها با تکنولوژی mRNA مانند واکسن فایزر و مدرنا اغلب به عنوان واکسنهای نسل آینده شناخته میشوند!
چراکه این فناوری نسبتاً جدید است. نتایج بالینی اولیه این واکسنها تازه کمی قبل از شروع پاندمی منتشر شده بودند. هیچ واکسنی با استفاده از این فناوری تاکنون تأیید نشده است.
اما اکنون، واکسنهای کرونا آمادهاند تا به اولین واکسنهای با تکنولوژی mRNA در بازار تبدیل شوند.
درمورد واکسنهای mRNA بیشتر بخوانید.
واکسن کرونا با تکنولوژی mRNA
این فناوری به قطعه کوچکی از RNA پیام رسان (mRNA) از ژن ویروس کرونا متکی است. واکسن حاوی ژنی است که پروتئین spike ویروس کرونا را کد میکند. پروتئین spike یکی از چهار پروتئین سازنده ویروس کرونا است. این پروتئین به ویروس کمک میکند تا به سلولها متصل شده و به آنها حمله کند. بدن فرد آلوده به ویروس کرونا، آنتی بادیهایی تولید میکند که این پروتئین spike را خنثی میکنند. بنابراین واکسنهای mRNA ، بدن را تحریک میکنند تا پروتئین spike را در داخل سلولها تولید کنند. مولکول mRNA وارد سلولهای محصور در یک مولکول چربی میشود، سپس پیامی رمزگذاری شده برای ساخت پروتئین spike به بدن میفرستد. این به نوبه خود باعث ایجاد پاسخ ایمنی میشود.
مقایسه مهمترین واکسنهای کرونا با تکنولوژی mRNA
تا کنون نتایج حاصل از فاز سه واکسن کرونا اعلام شده است:
- واکسن Pfizer-BioNTech
- واکسن شرکت مدرنا
- واکسن آکسفورد- AstraZeneca
از این میان ۲ واکسن فایزر و مدرنا از تکنولوژی mRNA استفاده میکنند. در اینجا به بررسی و جمع بندی این دو واکسن میپردازیم.
واکسن Pfizer-BioNTech
مدارک واکسن کرونا Pfizer-BioNTech روز جمعه ۲۰ نوامبر، برای دریافت مجوز استفاده اضطراری (EUA) به FDA ارسال شد. این واکسن با استفاده از تکنولوژی mRNA ساخته شده است که پروتئین spike ویروس را کد کرده و در یک ذره نانو لیپید کپسول میکند. پس از تزریق، سلولها پروتئین spike را از بین میبرند و باعث میشوند سیستم ایمنی بدن در برخوردهای بعدی نیز به سرعت ویروس را تشخیص دهد. این واکسن در آزمایشات فاز ۳، کارایی ۹۵% را نشان داد. واکسن Pfizer-BioNTech نیاز دارد در دمای حدود -۹۴ درجه فارنهایت () نگه داری شود که به این منظور به فریزرهای تخصصی نیاز دارد.
✔️ نوع: mRNA
✔️ دوزها: ۲ دوز، با فاصله ۳ هفته از هم
✔️ تاریخ دریافت مجوز استفاده اضطراری (EUA): دسامبر سال ۲۰۲۰
✔️ دوزهای تولیدی تا پایان سال: تقریبا ۵۰ میلیون قیمت: ۱۹.۵۰ دلار به ازای هر دوز برای ۱۰۰ میلیون دوز اول
درمورد واکسن کرونا فایزر و BioNTech بیشتر بخوانید.
واکسن مدرنا
در ۱۶ نوامبر ، مدرنا مقدماتی را از واکسن کرونا خود صادر کرد ، که نشان دهنده میزان کارایی ۹۴.۵٪ است. مانند واکسن Pfizer-BioNTech ، این واکسن mRNA است. برخلاف آن واکسن ، واکسن Moderna در دمای ۳۶ تا ۴۶ درجه فارنهایت ، تقریباً در دمای یک یخچال پزشکی خانگی یا استاندارد ، تا ۳۰ روز پایدار است و می تواند تا ۶ ماه در -۴ درجه فارنهایت ذخیره شود. انتظار می رود طی چند روز برای بررسی EUA به FDA مراجعه کند.
✔️ نوع: mRNA
✔️ دوزها: ۲ دوز، با فاصله ۲۸ روز از هم (۴ هفته)
✔️ تاریخ دریافت مجوز استفاده اضطراری (EUA): دسامبر سال ۲۰۲۰
✔️ دوزهای تولیدی تا پایان سال: تقریبا ۵۰ میلیون
✔️ قیمت: ۲۵ تا ۳۷ دلار برای هر دوز
درمورد واکسن کرونا شرکت مدرنا بیشتر بخوانید.
واکسنهای دیگری در دنیا وجود دارند که از تکنولوژی mRNA استفاده میکنند.
در اینجا به بررسی یکی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
واکسن CureVac
شرکت فایزر و مدرنا با نتایج مثبت نامزدهای واکسن کرونا خود، عناوین اخبار و شبکههای اجتماعی را به خود اختصاص دادهاند. در این میان سایر شرکتهایی نیز که در حال ساخت واکسن با تکنولوژی mRNA هستند، از تجارب آنها استفاده میکنند. یکی از این شرکتها، شرکت CureVac در آلمان است. واکسن این شرکت نیز با استفاده از تکنولوژی mRNA ساخته شده است و در حال گذراندن مراحل کارآزماییهای بالینی خود میباشد. این شرکت مرحله ۱/۲ کارآزمایی را طی کرده و امیدوار است تا پیش از پایان سال ۲۰۲۰ بتواند مجوز شروع فاز ۲/۳ را نیز دریافت کند.
شرکت CureVac در حال تقویت شبکه تولیدی خود است تا بتواند حجم مناسب و در مقیاس لازم برای مقابله با پاندمی از واکسن mRNA خود را تولید نماید. همچنین این شرکت قرار است از گروههای CDMO و شتابدهنده ها نیز کمک دریافت کند. شرکت CureVac قصد دارد ۳۰۰ میلیون دوز واکسن خود را که CVnCoV نامیده میشود در سال ۲۰۲۱ و حداکثر ۶۰۰ میلیون دوز را در سال ۲۰۲۲ تولید کند.
شرکت CureVac پیشبینی میکند که با توجه به نتایج موفقیت آمیز سایر واکسنهای تولیدی با تکنولوژی mRNA ، احتمالا تقاضای بیشتری برای این نوع واکسنها وجود داشته باشد.
نتایج منتشر شده تا اینجا نشان میدهند تمام شرکت کنندگان که دوز ۱۲ میکروگرم انتخاب شده از واکسن را دریافت کردند، در روز ۴۳ افزایش چهار برابری در آنتی بادیهای خنثی کننده ویروس را تجربه کردند. بیش از ۹۰% آنها نیز آنتی بادی علیه هم دامنه اتصال گیرنده و هم پروتئین spike را داشتند. به طور کلی اما نتایج این واکسن تا به اینجا از نظر کارایی و امنیت، ضعیفتر دو واکسن دیگر با تکنولوژی mRNA بوده است.
سخن پایانی
نتایج واکسنهای شرکت فایزر و مدرنا به قدری خوب بوده است که انتظارات را از سایر واکسنهای مشابه با تکنولوژی mRNA ، بسیار بالا برده است. علاوه بر آن نتایج مثبت این دو واکسن امیدهای زیادی را ایجاد کرده است که بتوان از این تکنولوژی برای سایر بیماریهای نیز استفاده نمود. حدس و گمانه زنیهای زیادی نیز در این باره انجام میشود!
به نظر شما محصول بعدی که با استفاده از تکنولوژی mRNA وارد بازار شود چه خواهد بود؟
به زودی در این سری مقالات به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت. پس با شتابدهنده هنام همراه باشید.
منبع
FiercePharma
Business Insider
BioSpace