رقابت تنگاتنگ شرکت فایزر با رقبا بر سر قیمت واکسن کرونا
کدمطلب: ۹۹۰۹۰۱۰۶
دو هفته پیش در چنین روزی خبری بسیار نویدبخش پس از مدتها در جهان شنیده شد!
نتایج حاصل از فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونای شرکت فایزر و BioNTech اعلام شد.
نتایج، اثربخشی ۹۰ درصدی واکسن را نشان میداد. در همان روز سهام این دو شرکت به شدت بالا رفت. به شکل جالبی سهام شرکتهایی همچون Netflix و Zoom هم با افت شدید مواجه شدند.
اکنون و با گذشت تقریبا دو هفته، سوال مهمی که بسیاری را درگیر کرده است یک چیز است:
قیمت این واکسن چقدر خواهد بود؟!
با تیم تحلیلی دارو و سلامت شتابدهنده دارویی هنام تا پایان مقاله همراه باشید تا این موضوع جذاب را بررسی کنیم.
- فهرست مقالات شرکت فایزر در وبلاگ شتابدهنده هنام:
- آغاز یک داستان هیجان انگیز؛ تولد شرکتفایزر
- در مراکز تحقیق و توسعه شرکت فایزر چه میگذرد؟
- محصولات فایزر و پایان یافتن پتنت آنها
- داروهای سرطان شرکتفایزر، تنها یک قدم دیگر تا تولید!
- گروه سرمایه گذاری خطرپذیر شرکت فایزر
- فایزر و BioNTech ، نزدیکتر از همیشه به واکسن کرونا!
- مراکز نوآوری و CDMO شرکت فایزر
- همکاری شرکت فایزر با برترین دانشگاههای جهان
- واکسن کرونا شرکت فایزر و آکسفورد در ایستگاه نهایی
واکسن کرونا شرکت فایزر
شرکت فایزر روز دوشنبه ۱۰ نوامبر در گزارشی نتایج اولیه حاصل از مطالعات فاز ۳ واکسن مشترک خود و شرکت BioNTech را اعلام نمود. در این گزارش ذکر شدهاست که واکسن ۹۰% موثر بوده است و هیچ عارضه جانبی مهمی نداشته است.
البته لازم است بدانیم که نمیتوانیم انتظار داشته باشیم این واکسن به زودی وارد داروخانهها شود.
چراکه هنوز چالشهایی بر سر راه این واکسن وجود دارد.
شاید مهمترین آن توزیع این واکسن باشد. زیرا واکسن فایزر برای توزیع، نیازمند تامین زنجیره فوق سرد است.
در چنین شرایطی برای انتقال این واکسن، به فریزرهای بزرگی نیاز داریم که بسیار گران قیمت میباشند. با این حال اما اکنون که یکی از واکسنهای احتمالی به چنین موفقیتی دست یافته است رقابت بین سایر شرکتهای داروسازی نفسگیرتر از هر زمان دیگر شدهاست.
رقابت شرکت فایزر با سایر تولیدکنندگان واکسن
شرکتهای داروسازی رقیب یعنی Johnson & Johnson و AstraZeneca ، که با همکاری دانشگاه آکسفورد واکسن ویروس کرونا را تولید میکند، هر دو متعهد شدهاند که واکسنهای خود را بدون هیچ گونه سود در طی پاندمی، در دسترس عموم قرار دهند.
شرکت AstraZeneca به ازای هر دوز ۳ تا ۵ دلار از دولت دریافت خواهد کرد. شرکت بیوتکنولوژی مدرنا نیز که نزدیک به ۱ میلیارد دلار بودجه تحقیقاتی از دولت ایالات متحده دریافت کرده است، واکسن خود را ۳۲ تا ۳۷ دلار به ازای هر بار دریافت واکسن، قیمت گذاری کرده است.
شرکت فایزر اما موضع متفاوتی را در پیش گرفته است. این شرکت کمک دولت برای هزینههای تحقیق و توسعه را رد کرد و خود مبلغ ۲ میلیارد دلار بر آن سرمایه گذاری نمود! در ماه ژوئن، فایزر اعلام کرده بود که پیشبینی میکند در نتیجه فروش این واکسن سودی از آن برای شرکت حاصل شود اما مقدار دقیق آن را مشخص نکرد.
قیمت واکسن فایزر
حال که این واکسن به تولید نزدیک شده است، میدانیم که این واکسن به شکل درمان دو دوزی مورد دسترسی قرار خواهد گرفت. به گفته دیمین کانور، مدیر تحقیق و استراتژی عدالت در سلامت شرکت Morningstar ، فایزر حدود ۳۹ دلار (۱۹.۶ دلار به ازای هر دوز) از دولت هزینه خواهد گرفت.
این واکسن برای آمریکاییها رایگان خواهد بود و دولت هزینه آن را پرداخت میکند.
هزینه ساخت آن نیز حدود ۱۵ دلار برآورد شده است. با این حال وی اضافه کرد که این شرکت باید هزینههای توزیع، بازاریابی و سایر را نیز درنظر گرفته و به این مبلغ اضافه کند.
کانور معتقد است که این واکسن به احتمال زیاد در سال ۲۰۲۱ در سراسر جهان نزدیک به ۱۴ میلیارد دلار به فروش میرسد که نصف آن متعلق به فایزر خواهد بود.
این مبلغ حتی از پرفروشترین محصول سال گذشته فایزر، یعنی واکسن ذات الریه آن نیز بیشتر خواهد بود.
کانور خاطرنشان کرد که این محاسبه Morningstar با این فرض است که شرکت فایزر یک میلیارد دوز واکسن خود را تولید کرده و در اواخر سه ماهه اول یا اوایل سه ماهه دوم سال آینده (پس از استفاده اضطراری در اواخر سال ۲۰۲۰) آن را به طور کامل تأیید میکند.