بررسی مراحل تامین مالی استارتاپ ها – قسمت دوم
کدمطلب: ۹۹۱۱۰۳۰۹
در قسمت اول این مقاله گفتیم که درصد بسیار پایینی از استارتاپ ها آنقدر خوش شانس خواهند بود که بدون نیاز به مراحل تامین مالی بتوانند موفق شوند! در واقعیت اکثر کسب و کارهای نوپا این مراحل را طی میکنند تا شانس بقا و موفقیت خود را افزایش دهند. در قسمت دوم این مقاله نیز با تیم تحریریه دارو و سلامت شتابدهنده هنام همراه باشید تا سری تامین مالی A و B و C را بررسی کنیم!
مراحل تامین مالی استارتاپ
در قسمت اول این مقاله گفتیم سریهای تامین مالی، سرمایه گذاران را قادر میسازد تا از صاحبان ایدههای بزرگ حمایت کنند و بودجه کافی در اختیار آنها گذارند تا ایده مورد نظر عملیاتی شده و شاید حتی به IPO برسد. از بین مراحل مختلف تامین مالی نیز، مرحله pre-seed و seed را بررسی کردیم. اما گفتیم که pre-seed در بسیاری اوقات جز مراحل اصلی دسته بندی نمیشود.
اکنون به سراغ باقی مراحل اصلی شامل سری A و B و C رفته و آنها را به تفکیک بررسی خواهیم کرد.
در هر یک از دورهای تامین مالی زیر راههای مختلفی برای جذب سرمایه مورد نیاز وجود دارد.
برای بررسی این راهها به مقاله کلیدیترین راههای جذب سرمایه قسمت اول و قسمت دوم سر بزنید!
تامین مالی سری A در استارتاپ
استارتاپ زمانی که به ثبات نسبی برسد ممکن است وارد این دور از تامین بودجه گردد.
ثبات کسب و کار با شاخصههای اصلی عملکردی از جمله داشتن یک پایگاه مستقر، درآمد ثابت و جریان نقدی مناسب و … تعیین میشود.
بیشتر بودجه در سری A معمولا توسط سرمایه گذارهای خطر پذیر (VC) به دست میآیند.
برخی از شرکتهای مشهور سرمایه گذار خطر پذیر که در بودجه سری A فعالیت دارند عبارتند از:
- Sequoia Capital
- Benchmark Capital
- Greylock
- Accel Partners
میزان سرمایه گذاری دورهای سری A تقریباً ۲ تا ۱۵ میلیون دلار است، اما این میزان به دلیل افزایش حضور صنایع high tech و یونیکورنها افزایش یافته است.
در سال ۲۰۲۰ متوسط بودجه سری A تقریبا ۱۵.۶ میلیون دلار بوده است.
سرمایه گذاران در سری A به دنبال چه مواردی هستند؟
در این دور، داشتن برنامهای منسجم برای توسعه یک مدل تجاری که سود طولانی مدت ایجاد کند، بسیار مهم است.
اغلب اوقات، استارتاپ های مرحله seed ایدههای خوبی دارند که تعداد قابل توجهی از کاربران مشتاق را به خود جذب میکند؛ اما بسیاری از آنها نمیدانند که چگونه از کسب و کار خود درآمد کسب کنند. به عبارت دیگر میتوان گفت تنها داشتن یک ایده عالی در این دور دیگر کافی نیست! بلکه سرمایه گذاران در این دور به دنبال شرکتهایی با ایدههای عالی و همچنین استراتژی قوی برای تبدیل آن ایده به یک تجارت موفق و پولساز هستند.
به همین دلیل شرکتهایی که دور بودجه سری A خود را طی میکنند حدود ۲۳ میلیون دلار ارزش گذاری میشوند.
تامین مالی سری B در استارتاپ
در دورهای سری B همه چیز در مورد پیشبرد کسب و کارها به مرحله بعدی و پیشرفت هرچه بیشتر آنهاست. سرمایه گذاران کمک میکنند تا دسترسی استارتاپ ها به بازار گسترش یابد. شرکتهایی که دورههای تأمین مالی seed و سری A را طی کردهاند، به سرمایه گذاران ثابت کردهاند که آمادگی موفقیت در مقیاس وسیعتر را دارند. بودجه سری B برای رشد شرکت در این مرحله استفاده میشود تا بتواند این سطح از تقاضا را برآورده کند.
میانگین برآورد سرمایه جمع آوری شده در دور سری B تقریبا ۳۳ میلیون دلار است.
اکثر شرکتهای سری B دارای ارزش تقریبی بین ۳۰ تا ۶۰ میلیون دلار هستند که میانگین آنها ۵۸ میلیون دلار است.
تامین مالی سری B از نظر فرایندها و افراد درگیر در معاملات، شبیه سری A به نظر میرسد.
اما تفاوت سری B اضافه شدن موج جدیدی از شرکتهای سرمایه گذار خطرپذیر (VC) است که در سرمایه گذاری در مراحل بعدی تخصص دارند.
تامین مالی سری C در استارتاپ
کسب و کارهایی که در سری C قرار دارند، بیزنسهای کاملا موفقی هستند.
این شرکتها به دنبال کمک مالی اضافی هستند تا به آنها در تولید محصولات جدید، گسترش در بازارهای جدید و یا حتی تصاحب شرکتهای دیگر کمک کند. در دورههای سری C، سرمایه گذاران انتظار بازگشت سرمایه دو برابر سرمایه اولیه خود را دارند که این نشان از ثبات و میزان موفقیت استارتاپ های این مرحله است.
بودجه سری C متمرکز بر مقیاس پذیری شرکت است؛
یعنی رشد هرچه سریعتر و با موفقیت هرچه بیشتر.
در سری C معمولا چه کسانی سرمایه گذاری میکنند؟
با کمتر شدن ریسک در این مرحله، سرمایه گذاران بیشتری وارد میدان میشوند.
در سری C ، گروههایی مانند صندوقهای پوششی (hedge funds)، بانکهای سرمایه گذاری، شرکتهای خصوصی و گروههای بزرگ بازار ثانویه، نیز سایر سرمایه گذاران را همراهی میکنند.
دلیل این امر این است که شرکت قبلاً ثابت کرده است که یک مدل تجاری موفق دارد.
آیا سری C پایان راه برای استارتاپ هاست؟!
معمولاً یک شرکت دریافت سرمایه خارجی خود را با سری C به پایان میرساند. با این حال اما برخی از شرکتها میتوانند به دورهای مالی D و حتی سری E نیز ادامه دهند. در بیشتر موارد شرکتهایی که از طریق دورهی سری C تا صدها میلیون دلار درآمد مالی کسب میکنند، آماده ادامه کار و توسعه در مقیاس جهانی هستند.
شرکتهایی که بودجه سری D را ادامه میدهند معمولاً به یکی از دو دلیل زیر است:
- به دنبال تلاشهای نهایی خود قبل از IPO هستند.
- چون هنوز نتوانستهاند به اهداف خود در سری C برسند.
جمع بندی و سخن پایانی
درک تمایز بین این دورهای جذب سرمایه به شما کمک میکند بتوانید اخبار استارتاپی را پیگیری کرده و چشم اندازهای کارآفرینی را ارزیابی کنید. البته که پایه و اساس کلی همه دورها مشابه است: سرمایه گذار در ازای دریافت سهام شرکت، سرمایه خود را در اختیار کسب و کار قرار میدهد. تنها تفاوت شاید این باشد که سرمایه گذاران در دورههای مختلف، تقاضای اندک متفاوتی از استارتاپ خواهند داشت. همچنین باید توجه داشت که هر استارتاپ ، پروفایل ریسک و سطح بلوغ متفاوتی در هر مرحله از تامین بودجه دارد. اما در نهایت، سرمایه گذاران seed و سری A و B و C همگی در به نتیجه رسیدن ایدهها کمک میکنند.