کرونا چیست؟! این بیماری مرموز را بیشتر بشناسید!
کد مطلب: ۹۹۱۰۱۲
کرونا ویروس؛ مهمان ناخوانده این روزهای جامعه جهانی که دنیا را دگرگون ساخته است. این ویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند عامل بیماریزا در حیوانات و انسان باشند.
ویروسهای متعددی از این خانواده در انسان عفونتهای تنفسی نظیر سرماخوردگی معمول، MERS و SARS ایجاد میکنند.
علائم کرونارا تا چه حد میشناسید؟
کرونا کی تمام میشود ؟
کرونا تا کی ادامه دارد ؟
علائم پوستی کرونا کدام اند؟
درمان کرونا به چه صورت خواهد بود؟
تشخیص کرونا چگونه انجام میشود؟
با تیم تحلیلی دارو و سلامت شتابدهنده هنام تا پایان مقاله همراه باشید.
با بیماری کرونا بیشتر آشنا شوید:
ویروس SARS-CoV-2 که عامل بیماری COVID-19 است، نخستین بار در دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد. پس از انتشار این ویروس به بسیاری از کشورهای جهان، سازمان جهانی بهداشت (WHO) در مارس ۲۰۲۰، کرونا را یک پاندمی جهانی اعلام کرد.
این ویروس تا کنون بیش از ۱۶ میلیون نفر را در سراسر جهان درگیر کرده است. متاسفانه از این تعداد، حدود ۶۵۰ هزار بیمار جان خود را از دست دادهاند. در کشور ما نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر به کرونا مبتلا شدهاند. این ویروس تا کنون منجر به فوت حدود ۱۶ هزار نفر از هموطنان گشته است.
در بخش سلامت و فناوری هنام بخوانید: بهترین روشها برای درمان سردردهای ناشی از فشار خون بالا
علائم بیماری کرونا:
نشانهها و علائم کرونا ممکن است ۲ تا ۱۴ روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر شوند. فاصلهی بین ورود ویروس به بدن فرد و ظهور علائم، دوره نهفتگی نامیده میشود. شایعترین علائم شامل تب، سرفه خشک و احساس خستگی است.
سایر علائمی که ممکن است در برخی بیماران دیده شود:
- درد عضلانی
- گرفتگی بینی
- سردرد
- ورم ملتحمه
- گلودرد
- اسهال
علائم جدید کرونا:
این موارد زیر از علائم جدید کرونا هستند:
- از دست دادن حس چشایی یا بویایی
- راش پوستی یا رنگ پریدگی نوک انگشتان
- کاهش سطح شنوایی
کودکان نیز علائمی مشابه بزرگسالان دارند و به طور کلی علائم جدید کرونا در کودکان به صورت خفیفتری بروز پیدا میکند. شدت بروز علائم در افراد مختلف، متفاوت است. برخی مبتلایان ممکن است علائم کمی از خود نشان دهند یا حتی کاملا بدون علامت باشند.
علائم پوستی کرونا:
علائم پوستی کرونا ، یکی از علائم جدید کرونا است. گزارشاتی که در ابتدا در چین و سپس در اروپا منتشر شد، نشان میدهد که ویروس میتواند در ۲۰ درصد از مبتلایان علائم پوستی ایجاد کند. از آن جا که این ویروس باعث ایجاد تعدادی واکنش ایمنی در بدن میشود، درگیری پوستی در این بیماری دور از ذهن نیست. نکته قابل توجه این است که این ویروس میتواند باعث بروز طیف وسیعی از علائم پوستی شود. به همین دلیل مدتی طول کشید تا مشخص شود این علائم مرتبط با بیماری کرونا هستند.
راشهای پوستی و علائم پوستی کرونا به طور کلی سه دسته هستند: کهیر، راش اریتمای پاپولار یا وزیکولار و بثورات انگشتان دست و پا.
علائم اورژانسی کرونا:
- مشکل در نفس کشیدن
- احساس درد یا فشار پیوسته در قفسه سینه
- آبی شدن لبها یا صورت
- احساس گیجی و ناتوانی در حرکت کردن
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر علائم کرونا را در خود مشاهده میکنید یا به تازگی با شخصی که تست کرونای او مثبت شده است برخورد داشتهاید، برای دریافت توصیههای پزشکی مورد نیاز با دکتر خود مشورت کنید. اگر هر یک از علائم اورژانسی را دارید، سریعا با پزشک یا بیمارستان نزدیک خود تماس بگیرید.
تشخیص کرونا:
تشخیص کرونا با استفاده از تستهای مختلفی صورت میگیرد. دو دسته تست برای ردیابی این ویروس وجود دارد: تستهای تشخیصی و تست آنتی بادی.
در بخش سلامت و فناوری هنام بخوانید: درمان سرطان معده ، یافتههای نوین علمی چه میگویند؟
تست تشخیصی:
این تستها به منظور شناسایی و تشخیص ویروس فعال در بدن فرد مبتلا انجام میشوند. تستهای تشخیصی شامل تست مولکولی ( مانند RT-PCR) و تست آنتی ژن هستند. تست مولکولی ماده ژنتیکی ویروس و تست آنتی ژن، پروتئینهای سطحی ویروس را شناسایی میکند.
تست آنتی بادی:
در این تست آنتی بادی ساخته شده توسط سیستم ایمنی بدن شناسایی میشود. آنتی بادیها به بدن برای مقابله با عفونتها کمک میکنند. ساخت آنتی بادی ممکن است روزها یا هفتهها پس از آلودگی فرد با ویروس انجام شود. آنتی بادی میتواند تا هفتهها پس از بهبود نیز در بدن باقی بماند. به همین دلیل از این تست نباید برای تشخیص عفونت ویروسی فعال استفاده شود. در حال حاضر هنوز اطلاعاتی مبنی بر ایمنی فرد دارای آنتی بادی ویروس کرونا وجود ندارد.
مقایسه انواع مختلف تستهای تشخیص کرونا:
نام تست | تست مولکولی | تست آنتی ژن | تست آنتی بادی |
سایر عناوین تست | تست تشخیصی، تست ویروسی، تست بسط اسید نوکلئیک (NAAT)، تست RT-PCR، تست LAMP | تست تشخیص سریع (برخی تستهای مولکولی نیز تست سریع هستند). | تست سرولوژی، تست خون |
نحوه نمونه گیری | سواب گلو یا بینی (در بیشتر موارد) بزاق (در برخی موارد) | سواب گلو یا بینی | سوزن زدن انگشت یا گرفتن خون |
مدت زمان دریافت نتایج | همان روز (در برخی مناطق) حداکثر یک هفته بعد | یک ساعت یا کمتر | همان روز (در بسیاری مناطق) یا یک تا سه روز بعد |
نیاز به تست مجدد | معمولا نیاز به تکرار ندارد. | در صورت منفی شدن باید با تست مولکولی تایید شود. | گاهی برای تایید صحت تست نیاز به تست مجدد آنتی بادی است. |
موارد استفاده از تست | تشخیص عفونت فعال کرونا ویروس | تشخیص عفونت فعال کرونا ویروس | مشخص شدن عفونت کرونا ویروس در گذشته |
موارد نامناسب برای استفاده از تست | عفونت کرونا ویروس در گذشته را نشان نمیدهد. | احتمال عدم ابتلا به عفونت کرونا ویروس را نشان نمیدهد. | ابتلا یا عدم ابتلا به ویروس کرونا در لحظه انجام تست را نشان نمیدهد. |
پیشگیری از ابتلا به کرونا:
موثرترین روشهای پیشگیری از ابتلا به کرونا شامل این موارد است:
شست و شوی صحیح و مرتب دستها
اجتناب از تماس دست با چشم، دهان و بینی
پوشاندن صورت در هنگام سرفه با آرنج یا دستمال
فاصله گذاری اجتماعی مناسب
سازمان جهانی بهداشت به هیچ عنوان خود درمانی با آنتی بیوتیکها را برای جلوگیری از ابتلا به کرونا توصیه نمیکند.
درمان کرونا:
درمان کرونا یکی از بزرگترین دغدغههای این روزهای دنیا است. در حالی که برخی از داروها یا روشهای خانگی و سنتی ممکن است باعث کاهش علائم در نوع خفیف بیماری شوند، هنوز هیچ دارویی که بتواند در پیشگیری و درمان کویید ۱۹ موثر باشد، در دسترس نیست. بیش از ۳۰۰ کارآزمایی بالینی در سراسر دنیا به منظور بررسی اثرات انواع داروهای ضد ویروس و تقویت کننده سیستم ایمنی در حال انجام است.
داروهای ضد ویروس:
در حال حاضر برخی داروهای خاص بر اساس مطالعات آزمایشگاهی برای درمان کرونا استفاده میشوند. این داروها شامل chloroquine، hydroxychloroquine، lopinavir/ritonavir، favipiravir و remdesivir است. همچنین اخیرا مشخص شده دو داروی Nitazoxanide و ivermectin نیز میتوانند بر علیه ویروس عامل کویید۱۹ فعالیت کنند. داروی remdesivir در ماه می ۲۰۲۰ توانست مجوز استفاده اضطراری را از FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) دریافت کند. طبق مطالعات انجام شده، این دارو مدت زمان لازم برای بهبودی بیماران بستری را کاهش میدهد. بر اساس گایدلاین درمانی COVID-19 استفاده از سایر داروها برای درمان کرونا جز در کارآزماییهای بالینی، توصیه نمیشود.
داروهای سیستم ایمنی:
این داروها شامل ترکیبات استخراج شده از خون انسان و داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی هستند. برخی از این ترکیبات با استفاده از خون فردی که قبلا به کرونا مبتلا شده و بهبود یافته است، تهیه میشوند. از دیگر ترکیبات در دست بررسی، مونوکلونال آنتی بادیهای خنثی کنندهی ویروس هستند. داروهایی نظیر کورتیکواستروئیدها که برای سایر بیماریهای ایمنی و التهابی استفاده میشوند نیز ممکن است اثرات مثبتی در درمان کرونا داشته باشند.
داروها و ترکیبات موثر این دسته در درمان کرونا هنوز در حال بررسی در مطالعات کارآزمایی بالینی هستند.
ساخت واکسن کرونا؛ از رویا تا واقعیت
کرونا تا کی ادامه دارد ؟
واکسنها از ویروس یا بخشی از آن تقلید کرده و سیستم ایمنی بدن را برای ساخت آنتی بادی، تحریک میکنند. ساخت واکسن پروسه بسیار حساسی است و در ساخت آن باید استانداردهای ایمنی بالاتری نسبت به سایر داروها رعایت شود؛ زیرا میلیونها انسان سالم آن را دریافت میکنند.
محققین سراسر دنیا در تلاش برای یافتن واکسن موثر برای این بیماری هستند. هم اکنون کارآزمایی بالینی برای بیش از ۱۴۰ واکسن تحت نظر WHO در حال انجام است. به طور معمول فرایند ساخت و آزمایش واکسن چند سال طول میکشد. دانشمندان امیدوار هستند با توجه به شرایط موجود، در طی ۱۸-۱۲ ماه به واکسن کرونا دست یابند.
خوشبختانه در ۲۷ جولای واکسن شرکت بیوتکنولوژیک آمریکایی مدرنا (Moderna) وارد فاز سوم تحقیقات انسانی شده و در آستانه تولید انبوه قرار گرفته است. در فاز سوم این کارآزمایی بالینی قرار است واکسن mRNA-1273 بر روی ۳۰ هزار داوطلب از مناطق مختلف آمریکا آزمایش شود. اگر نتایج حاصل از این مرحله رضایت بخش باشد، FDA مجوز اضطراری را برای این واکسن صادر خواهد کرد.
کرونا کی تمام میشود ؟
کرونا تا کی ادامه دارد ؟
کرونا کی تمام میشود ؟
سوالی که این روزها ذهن همه را درگیر کرده است آن است که کرونا تا کی ادامه دارد ؟ کرونا کی تمام میشود؟ متاسفانه نمیتوان زمان دقیقی برای پایان پاندمی ویروس تعیین کرد. سه سناریو برای خاتمه یافتن این همه گیری وجود دارد: کشف واکسن، ایمنی گلهای و یا تغییر دائمی در شیوه زندگی انسانها!
در ادامه به بررسی هر یک از این سناریوها میپردازیم.
تغییر دائمی در شیوه زندگی:
یکی از راهحلهای ارائه شده، ادامه زندگی با شرایط قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی است. این سناریو چندان خوشایند نیست. زیرا برای این منظور باید بسیاری از فعالیتها نظیر مدرسه و دانشگاه تا مدت بسیار زیادی تعطیل شود. از طرفی تجربه قرنطینه تا کنون نیز صد در صد موفق نبوده است و با طولانی تر شدن آن، نمیتوان به رعایت کامل آن امیدوار بود.
ایمنی گلهای:
این روش شاید سریعترین روش به نظر برسد. در این سناریو با ابتلای تعداد زیادی از افراد جامعه و بهبود آنها، احتمالا این افراد در برابر ویروس مقاوم میشوند و ایمنی حاصل میشود. به عبارتی خود ویروس، خودش را نابود میکند. اما این به معنی مرگ میلیونها انسان در سراسر جهان است. به همین جهت این روش مطلوب نیست.
کشف واکسن:
سومین سناریو، منطقیترین و کم ضررترین روش است. افراد باید تا زمان کشف واکسن موثر برای ویروس کرونا، قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. کشف واکسن بسیار سخت و زمانبر است. ممکن است برخی داوطلبین تست واکسن در مراحل اولیه جان خود را از دست بدهند.
کرونا بیماری جدیدی است که بسیاری از ابعاد آن برای بشر ناشناخته است. محققین سراسر دنیا در حال تحقیق و بررسی بر روی ویروس کرونا هستند و یافتهها درباره این ویروس در حال به روزرسانی است. در شرایط کنونی بهترین راهکار حفظ بهداشت فردی، فاصله گذاری اجتماعی و عمل به توصیههای ایمنی است.
منابع:
- who.int
- medscape
- webmd
- mayoclinic
- covid19.gov
- covid19treatmentguidelines
- pubmed
- theguardian
- businessinsider
- fda.gov
- bbc