صف انتظار تولیدکنندگان واکسن کرونا پشت در یک شرکت کوچک مجارستانی
۹۹۰۹۰۲۰۸
در شرق پایتخت مجارستان، یک شرکت کوچک خانوادگی به چرخش چرخهای شرکتهای بزرگ دارویی در مسیر توسعه واکسن ضدویروس کرونا کمک میکند.
سایکونز یک شرکت کوچک مجارستانی است که اقدام به تولید آنتی بادیها RNA دو رشتهای (dsRNA) میکند، مادهای که برای تولید واکسن کرونا بسیار مهم است. از این رو این شرکتها برای توسعه واکسن کرونا باید از این آنتیبادی استفاده کنند و درخواست زیادی برای این آنتیبادی وجود دارد.
یک شرکت خانوادگی، تامین کننده مواد اولیه واکسن کرونا
الکساندرا توروک و نوئمی لوکاچ، زیستشناسان مجارستانی، با تولید نوعی آنتی بادی در قالب یک شرکت کوچک خانوادگی، به یکی از تامین کننده اصلی بزرگترین شرکتهای دارویی در رقابت برای توسعه واکسن ضدویروس کرونا تبدیل شدهاند.
نوئمی لوکاچ زیست شناس ۷۱ ساله که از شرکت زیراک (Szirak) بازنشست شده، در دهکده محل تولدش اقدام به تاسیس شرکت سایکونز (SciCons) کرده است، شرکتی که به دنبال ساخت یک آنتیبادی بسیار حساس است، آنتیبادی که نقش حسگر را داشته و تنها چند گرم از آن میتواند نیاز کل جهان را برای یک سال تأمین کند.
لوکاچ در خانه یک طبقهای که در آن متولد شده و اکنون بخشی از آن به آزمایشگاهی در سطح جهانی تبدیل شده است، به خبرگزاری رویترز گفت: «ما آنتی بادیهای مونوکلونال تولید میکنیم».
در هنام بخوانید: آشنایی با شرکت BioNTech ، تولید کننده واکسن کرونا
این آنتیبادی چیست؟
این پودرهای سفید از اینجا و در هر نوبت در مقیاس چند میکروگرم به سراسر جهان ارسال میشود. وی در ادامه میگوید: «این آنتی بادیها RNA دو رشتهای (dsRNA) را تشخیص می دهند. dsRNA یک محصول جانبی تکثیر ویروسها است، بنابراین حضور آن نشانه وجود ویروس زنده در بدن است.»
از همه مهمتر این که dsRNA یک محصول جانبی از فرآیند استفاده شده توسط شرکتهای بزرگ فایزر و بایونتک برای تولید واکسن کرونا است که طبق نتایج آزمایشهای اولیه این دو شرکت بیش از ۹۰٪ موثر بوده است. از آنجا که dsRNA میتواند برای سلولهای انسان خطرناک باشد، باید از واکسنهایی در انسانها استفاده میشود، جداسازی شود. در حال حاضر چندین روش مختلف برای فیلترکردن dsRNA وجود دارد، اما رایجترین روش برای کنترل کیفیت، قراردادن این واکسن در معرض آنتی بادیهای لوکاچ است.
این آنتیبادیها نه تنها در صورت وجود dsRNA در واکسن کرونا آن را نشان میدهند، بلکه به محققان میگویند که چه مقدار از dsRNA در واکسن وجود دارد. زمانی که dsRNA از واکسن خارج شده باشد میتوان واکسن را تجویز کرد.
اشتیاق روبه افزایش برای این آنتی بادی
نتیجه این که صف طولانی از نمایندگان شرکتهای داروسازی پشت در خانه لوکاچ برای استفاده از این فناوری تشکیل شده است! این شرکت کوچک به سرعت در حال رشد است، اما درآمد آن سال گذشته تنها ۱۲۴ میلیون فورینت (چیزی بیش از ۴۰۰۰۰۰ دلار) بود که ۵۲ میلیون فورینت سود داشت. این درآمد برای پنج کارمند شرکت کافی بوده و حتی بخشی از این درآمد برای پروژههای خیریه محلی در سیراک اختصاص داده شده است.
از نظر لوکاچ، این نتیجه رضایتبخش است. این استاد سابق دانشگاه، رقابت شدید برای تولید واکسن کرونا را از نزدیک دنبال کرده است و برای این رقابت برنامههایی دارد. او با شرکتهایی که از RNA اصلاح شده برای آموزش سلولهای بدن انسان به منظور شناسایی و از بین بردن ویروس کرونا استفاده میکنند، همکاری دارد. dsRNA او، اسب برنده در این رقابت است.
واکسن کرونا: واکسن کرونا مدرنا به نزدیک خط پایان رسید!
افقها برای فناوری RNA روشن است
RNA پیامرسان یا mRNA یک گروه کاملاً جدید از داروها است، در این بین واکسن ضدکرونا اولین محصولی است که احتمالاً از نظر نظارتی تأیید شده و به تولید انبوه برسد. اما کاربردهای بیشتری در انتظار فناوری mRNA است که باعث خوشحالی لوکاچ شده است.
لوکاچ با یادآوری این نکته که طی چندین دهه تلاش وی برای توسعه این فناوری، جامعه علمی چندان اشتیاقی برای دنبال کردن این حوزه نداشت، گفت: «وقتی وارد حوزه RNA شوید، به یک دنیای هیجانانگیز پاگذاشتهاید.»
کاتالین کاریکو، یک زن مجارستانی دیگر، که در آن سوی اقیانوس اطلس کار می کرد، روشی را اختراع کرده که استفاده از RNA را امکان پذیر میکند. این روش جدید نویدبخش استفاده از فناوری RNA نه تنها برای از بین بردن ویروس کرونا بلکه برای مقابله با بسیاری از بیماریهای دیگر است.
کاتالین کاریکو که در حال حاضر معاون مدیریت شرکت بیونتک آلمان است، اولین مشتری شرکت سایکونز است. آخرین دستاوردهای حوزه واکسن کرونا و سایر کاربردهای RNA ممکن است نیاز به استفاده از آنتی بادیهای لوکاچ را افزایش دهد.
یوهانا سیمونز دختر لوکاچ میگوید: «ما با بیشتر تولیدکنندگان واکسن همکاری کردهایم و تقریباً مطمئن هستیم که تمام آنها از روش mRNA استفاده می کنند. در این مسیر ما یک پیچ کوچک در این دستگاه بزرگ بودهایم.»
منبع: